torsdag 12 december 2019

Wikimedia Sverige

Nedan en trolig reaktion på att Europeanas bristanda kvalitet och kompetens avslöjas länk så blir Wikimedia Sverige rädda att tappa bidrag.och Andre Costa skriver detta hotande email där han nog verkar uppfatta sin egen roll lite udda.... gissar att han springer någon annans ärende... men inte vågar stå för det.. och att fokus är att "måna" om dom som sponsar Wikimedia Sverige istället för att våga peka på problem och uppmuntra aktörer till att vara lärande organisationer och leverera kvalitet...




André Costa andre.costa@wikimedia.se

13 Dec 2019, 08:00
to me

Hej Magnus,


Hoppas allt är bra med dig.


Samarbete är bra, och nånting som är nödvändigt för att komma framåt med alla projekt vi gemensamt arbetar i. Under hösten har vi dock både märkt själva och blivit uppmärksammade på från andra håll på att ditt sätt att samarbeta ibland inte uppfattas som positivt från alla inblandade. Även om du gör väldigt mycket bra i att importera data till Wikidata, diskutera, modulera och formulera data och ta kontakt med organisationer som har data går du då och då över gränsen i din ihärdighet på ett sätt som får andra att backa. Många av dina åsikter och synpunkter är kända sen tidigare och kommer inte att åtgärdas även om du tar upp dom igen, och att gång på gång i t.ex. twittertrådar flytta fokus från ursprungsfrågan och fortsätta driva hjärtefrågor gör det inte lättare att samarbeta. 


Även om vi inte kan eller vill styra dig i vad du gör önskar vi att du tar ett steg tillbaka och funderar på hur du agerar i kontakter med andra organisationer och representanter för olika organisationer. Eftersom Wikimediarörelsen består av alla inblandade, både volontärer, projekt och föreningar, är ett positivt samarbetsklimat viktigt för att myndigheter och organisationer ska vilja vara med och bidra. Fokusera på de områden där det inte är motsättningar och där du lättare kan få saker gjorda. Framöver önskar vi även att du är mer lyhörd för när andra deltagare är obekväma med diskussionsformatet och att du i de fallen tar ett steg tillbaka.


Om saker inte förändras riskerar du att ärendet eskalerar ytterligare hos Wikimedia Foundations Trust & Safety team. Gör den det finns det en risk att den slutliga konsekvensen bli att ditt konto helt eller delvis blockeras från en eller flera av Wikimedias plattformar.


För Wikimedia Sveriges sida har ovanstående även blivit ett problem då det Phabricator-projekt du använder dels är namngivet WMSE, dels ligger som ett underprojekt till WMSE-projektet. Som ett resultat av detta har det ibland tolkats som att de tasks du skapar, och ditt agerande, gjorts för Wikimedia Sveriges räkning. För att klargöra den situationen kommer jag att be en admin att flytta projektet ut ur WMSE-strukturen och konvertera den till ett användarprojekt (User-Salgo60 eller User-Magnus Sälgö beroende på vilket du föredrar). Detta är de det sätt som sådana projekt vanligen brukar fungera (jfr. User-LokalProfil).


Vänliga hälsningar, 

André


André Costa | Chief Operating Officer, Wikimedia Sverige | Andre.Costa@wikimedia.se | +46 (0)733-964574

Stöd fri kunskap, bli medlem i Wikimedia Sverige.
Läs mer på blimedlem.wikimedia.se

Magnus Sälgö salgo1960@gmail.com

13 Dec 2019, 10:43
to André
Hej 

Det var Ainali som tyckte jag skulle byta till Magnus
Att det låg under WMSE kom jag inte ihåg varför men . flytta gärna det eller ta bort det...

men var gärna tydligare med var skon klämmer....

1) Jag är enormt sorgsen med utvecklingen LIBRIS-XL det känns som det är fel tänkt med massa 
text strängar.... för ex. författare som inte är auktoriserade...

2) Jag populerar nu Europeana entiteter P7704.... vet inte om det stör någon men 
det visar sig att i Europeana finns idag massa textsträngar.... sökte John Andersson i veckan
om det är något som intresserar Sverige jag gissar efter att pratat med deras content manager 
i Amsterdam att dom behöver stöd att förstå länkade data..... och det kanske är något för ert nya kompetenscenter

Hlsn
Magnus Sälgö
0705937579
--
Magnus Sälgö
0046-705937579


André Costa andre.costa@wikimedia.se

13 Dec 2019, 19:59
to me
Kort svar bara om att jag fick mailet och meddelandet men var tvungen att gå tidigt på fredagen.

Ska försöka svara i början på nästa vecka.

/André 


André Costa | Chief Operating Officer, Wikimedia Sverige | Andre.Costa@wikimedia.se | +46 (0)733-964574 

Stöd fri kunskap, bli medlem i Wikimedia Sverige.
Läs mer på blimedlem.wikimedia.se

André Costa andre.costa@wikimedia.se

17 Dec 2019, 15:07
to me

Hej Magnus,


Nu har jag hunnit både läsa ditt mail och lyssna på ditt meddelande.


Jag skapade T240710 för att omvandla underprojektet till ett användarprojekt. Men det är som sagt en mindre detalj i det hela.


För att besvara din begäran om att vara mer konkret.


Det är alltså huvudsakligen formen i din kommunikation, snarare än innehållet som har ansetts vara ett problem. Eftersom jag ogärna använder andras kommunikation som ett exempel så kan vi ta en titt på det svar du skickade mig.


I både din punkt 1 och 2 i mailet skriver du i princip att de två organisationerna, och därmed även de personer som jobbar med det, inte alls förstår länkade data. [Nu var detta enbart i ett mail till mig, men samma sorts uttalande har även gjorts publikt i olika sammanhang.] Du skriver alltså inte att de gjort andra val än du skulle gjort eller dylikt utan säger istället att det de gör är fel, och det är fel för att de inte fattar bättre. Att argumentera på det viset gör lätt att personerna bakom initiativen tar åt sig personligt. Det innebär också att även om innehållet i det du kommunicerar ibland är något organisationen inte tänkt på (snarare än något de inte hunnit med eller aktivt valt bort) så lämnar tonen ofta ingen möjlighet att förklara det.


Utöver detta har det, som jag nämnde i första mailet, även handlat om en benägenhet att injicera diskussioner om dina hjärtefrågor i redan pågående diskussioner om annat. Detta har gjort att vissa personer känt att de medvetet drar sig från att diskutera i öppna forum eftersom de vet att deras inlägg blir “kapade” av klagomål om helt andra saker. En liknande sak ser vi med mitt mail som inte tittade på någon specifik insats eller GLAM institution utan istället behandlade kommunikationssättet i allmänhet. Men både i ditt svar och även i den relaterade kommentaren i Telegramgruppen Wikidata-Sverige kopplar du samman det med en av dina aktuella men orelaterade frågor (i detta fallet Wikidata<->Europeana).


Vänliga hälsningar,

André

André Costa | Chief Operating Officer, Wikimedia Sverige | Andre.Costa@wikimedia.se | +46 (0)733-964574

Stöd fri kunskap, bli medlem i Wikimedia Sverige.
Läs mer på blimedlem.wikimedia.se

Magnus Sälgö salgo1960@gmail.com

2 Mar 2020, 15:52
to Wikimedia
Med anledning att ni skickar påminnelser om att vara medlem i Wikimedia Sverige

Jag önskar inte vara medlem i Wikimedia Sverige. Brev som bifogat och inte svara på telefonsamtal
plus andra saker hur ni levererar gör att jag har noll förtroende för Wikimedia Sverige och önskar inte vara medlem.
Tycker visionen är intressant men jag ser inte att ni kan leverera tycker ni saknar skärpa och pondus blir lite för mycket
lekstuga och sitta och jönsa med bibliotekarier och andra kulturinstitutioner som saknar egen kompetensutveckling... 

En rörelse som WIkimedia Sverige borde visa ledarskap och peka på hur ex. LIBRIS XL måste utvecklas eller
visa upprördhet hur illa Europeana projektet körs... där svenska museer sitter och blandar ihop Carl Larsson fotograf / målare
samma problem med LIBRIS XL att Wikimedia är inne och konsultar och inte får projektet att lyfta...

Hälsningar och lycka till
Magnus Sälgö
0705937579
salgo1960@gmail.com 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar