onsdag 2 december 2020

 Kundo Libris


Semantisk koppling i LIBRISXL

Skall Länkad data bli verklighet så bygger det på att saker som är samma som kopplas ihop etc.

Jag gissar LIBRISXL är inne i en städfas men undrar ändå

  • August Strindberg tr574vdc33gk2cc
    • har se även sv.wikipedia.se dvs. INTE samma som (owl:sameas) eller SKOS:exactMatch 
    • se även = seeAlso indikerar i min värld en mycket svag koppling jmf rdfs:seeAlso "is used to indicate a resource that might provide additional information about the subject resource"


Skall Länkad data fungera så är min erfarenhet att dessa kopplingar görs med omsorg

Se även fundering hur osäkerhet i kopplingar kan hanteras länk FB Museer

SVAR
Hej!

De semantiska kopplingar man i dagsläget kan se bygger ofta på de slutsatser som kunde göras vid konverteringstillfället från MARC21. Det kommer krävas fortsatt arbete med städning och underhållspraxis för att det ska bli mer användbart i ett semantiskt system, eftersom datan i många fall från början inte var skapad med det i åtanke.

Externa http-länkar i MARC, givet formatets långa historia, växte i första hand fram för att kunna peka på elektroniska dokument, och naturligtvis ska inte personen vara owl:sameAs den svenska artikeln om densamme på Wikipedia. En owl:sameAs till http://dbpedia.org/resource/August_Strindbergeller http://www.wikidata.org/entity/Q7724 skulle sannolikt vara korrekt, men där går rimligen gränsen.

Vi ser allvarligt på betydelsen av owl:sameAs, och använder dem f.n. sparsamt, nästan uteslutande för att stödja alternativa URI:er som vi förfogar över. Vi ser över möjligheten att använda skos:exactMatch för generell matchning av identitet, även för "riktiga ting" (d.v.s. inte bara skos:Concept).

Relationerna vi ser nu är således ofta inte tillräckligt detaljerat angivna för att säga nånting mer än den medvetet vaga koppling som indikeras av en rdfs:seeAlso utan kommer kräva maskinell körning och andra typer av insatser för att skapa mer exakta relationer framgent.

Apropå identitet så är det viktigt att påminna att Libris katalogisering inte är en tjänst för slutanvändare utan är, trots att den är öppen, i första hand till för katalogisatörer vid Librisanslutna bibliotek. Vi vill därför klargöra att den formella URI:n för personen August Strindberg i XL är https://libris.kb.se/tr574vdc33gk2cc#it.

(När det gäller landningssidor på olika språk vore det förstås bra, men är inte prioriterat i dag.)

Vänliga hälsningar
Katalogsupport

Copyright status i LIBRIS

Denna utgåva finns hos LIBRIS men var hittar jag copyright status i det länkade datat

I Wikidata will vi ha denna information se Q74677059#P6216

Magnus Sälgö Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar